Loading…

Leeradvies

Onderwijsblog van Richard Kragten
Interessante links

Studeer beter door een planning

Veel studenten geven aan niet te werken met een planning. De voornaamste reden die wordt gegeven is dat de studenten het moeilijk vinden om zich aan een planning te houden. Een planning maken is ook erg lastig voor een puber en dat heeft te maken met de fase van hersenontwikkeling waar een puber in zit. In het boek ‘Het puberende brein‘ van Eveline Crone schrijft zij dat het niet veel zin heeft om een puber vaardigheden te leren waar het brein nog niet aan toe is. Terwijl ik juist wel vind dat je op jonge leeftijd moet beginnen met het leren maken van een planning. Door de herhaling leer je uiteindelijk steeds beter plannen en dat zal je helpen bij het leren.

Het maken van een planning kan je helpen bij het leren omdat het je overzicht kan geven van wat je allemaal moet leren. Daarnaast kan het je motiveren wanneer je jouw planning haalt. Anderzijds geeft het je ook zicht op je vordering en daar waar je jouw gedrag moet bijstellen. Het maken van een planning is niet moeilijk. Het (bij)houden van een planning wel! Hier enkele tips:

  1. Maak een lijst met wat je allemaal moet doen op 1 dag. Maak vervolgens een lijst voor een hele week.
  2. Schrijf vervolgens op hoe lang je bezig bent met een taak.
  3. Maak een schema met alle data tot aan je deadline (die stel je zelf!). Schrijf onder elke datum je taak (taken) en hoeveel tijd je gaat spenderen aan de taak.
  4. Een planning is niet af en kan veranderen. Wanneer je na twee dagen erachter komt dat je te ambitieus bent geweest, dan pas je jouw planning daarop aan.

Zie als voorbeeld van een schema voor een weekplanning: http://www.studygs.net/schedule/weekly.htm

Geef een reactie